8.3 van 10
 • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
 • Bel 085 401 62 21

  Oeps, verkeerd getankt?

  29-02-2016

  Het is een van de nachtmerries van de automobilist: de verkeerde brandstof in je tank krijgen. Afgelopen maand was het weer actueel doordat in het nieuws kwam dat bij een benzinepomp in Wilnis diesel uit de benzineslang kwam en andersom, waardoor de Wegenwacht twintig auto’s moest leeg pompen. Foutje van de chauffeur van de tankwagen! Gelukkig konden de betrokken automobilisten de schade verhalen op de pomphouder.

  Een tank volgooien neemt maar vijf minuten in beslag, maar als de Wegenwacht vervolgens de tank moet leegpompen dan duurt dat zo’n anderhalf uur. Wie het overkocht, het verkeerd tanken, dient de Wegenwacht in te schakelen. Deze komt dan langs om het systeem af te tappen. De Wegenwacht heeft auto’s met een verkeerd-getankt-installatie. Hiermee kan de brandstof op een verantwoorde en veilige manier worden verwijderd en afgevoerd.

  Benzine in een dieselauto en andersom

  Wie een dieselauto heeft (met elektronische regeling) en daarmee per ongeluk benzine tankt en er vervolgens mee gaat rijden, krijgt onherroepelijk schade aan het brandstofsysteem. Dit is ook al het geval bij slechts een liter benzine. Dit komt omdat diesel ook een smeringsfunctie heeft binnen het brandstofsysteem, terwijl het veel schralere benzine geen smerende functie heeft. Een ouderwetse dieselauto kan maximaal tien procent bijmenging verdragen.

  Andersom geeft het ook veel ellende (diesel in een benzinemotor), vooral bij de wat nieuwere benzinemotoren. Ten opzichte van benzine ontbrandt diesel veel slechter, waardoor de motor niet echt op gang zal komen. Ook stijgt het oliepeil als diesel wordt gebruikt.

  Andere brandstoffen

  We moeten we niet vergeten dat er behalve benzine en diesel tegenwoordig ook brandstoffen zijn als biodiesel, E85 (ethanol) of benzine met een toevoeging van een bio-component. Per brandstofsoort heeft dit allemaal zo zijn gevolgens als er met een ander type wordt getankt. Wie met de genoemde afwijkende soorten brandstof tankt raden we aan even goed te kijken in het instructieboekje hoe de motor reageert op een foutieve tankbeurt, of vraag het na bij het tankstation of de Wegenwacht. Tot slot vermelden we dat wie AD Blue in een benzine- of dieseltank heeft gegooid een groot probleem heeft; dan moet namelijk het gehele brandstofsysteem worden vervangen!

  Verkoop uw auto of vrachtwagen

  Hoe werkt het?