085 401 62 21 Direct een bod

De verkoop van occasions stijgt ten opzichte van nieuwe auto’s

Interessant nieuws op het gebied van de Nederlandse autoverkoop. Tweedehands auto’s verkopen beter dan nieuwe auto’s, zo zegt de ABN AMRO. Analisten kwamen tot deze conclusie aan de hand van verkoopcijfers.

De economie trekt weer aan, en het consumentenvertrouwen is voor het eerst sinds 7,5 jaar weer positief. Toch blijkt dit voor de verkoop van nieuwe auto’s geen soelaas te bieden. De verkoop van nieuwe auto’s is gedaald ten opzichte van 2011, met een dieptepunt voor de verkoopcijfers in juni. In deze maand ligt het aandeel van particulieren in de gehele verkoop van nieuwe personenauto’s op 35 procent.

In de periode tussen 2011 en 2013 is ook de verkoop van occasions gedaald. Echter zijn sindsdien de verkoopcijfers over occasions gestegen en daarmee ook de gemiddelde prijs voor een occasion. Dit komt neer op het feit dat er per saldo meer auto’s worden verkocht, waarbij vaker gekozen wordt voor een tweedehands.

De woningmarkt

Volgens de ABN Amro is er geen duidelijk verband tussen het consumentenvertrouwen en de verkoop van nieuwe wagens. Volgens de bank is de meest waarschijnlijke reden dat de verkoop van nieuwe personenauto’s afneemt het feit dat de huizenmarkt momenteel sterk aantrekt. Met andere woorden wordt er gekozen om te investeren in een nieuwe woning ten koste van de aanschaf van een nieuwe auto. Een occasion die qua aanschafkosten veel lager ligt is dan een aantrekkelijk alternatief.

Daarnaast geeft de bank als mogelijke reden voor deze lage verkoopcijfers de nog steeds aanwezige problematiek veroorzaakt door de crisis. Een relatief grote groep is werkloos en een miljoen huizen staan “onder water”. Een hypotheek die groter is dan de waarde van de woning zorgt ervoor dat mensen niet willen en/of kunnen kiezen voor een nieuwe auto.

Een tijdelijk gevolg?

De analyse laat keiharde cijfers zien van de daling van de verkoop van nieuwe personenauto’s. Of bovenstaande verklaringen hiervoor correct zijn zal in de toekomst blijken. Het lijkt dat een nieuwe auto niet dezelfde status en daarmee prioriteit kent als vroeger.

Of de lagere verkoopcijfers voortkomen uit bovenstaande redenen of niet, de voorspelling is dat deze wel weer zullen stijgen. De economie trekt weer aan, en nu we opklimmen uit het dal van recessie moeten er nu eenmaal keuzes gemaakt worden om de schade die hieruit is voortgevloeid te herstellen. Verwacht wordt dat als de werkloosheid daalt en er meer rust komt op de woningmarkt de consument weer zal kiezen voor een nieuwe auto.

Bron; Nu.nl.

Contact
Vandaag Verkopen

Anthony Fokkerstraat 24

3261 LB Oud-Beijerland

info@vandaagverkopen.nl

085 401 62 21