8.3 van 10
 • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
 • Bel 085 401 62 21

  Hoeveel is mijn auto nog waard?

  09-09-2016

  Het aan een particulier verkopen van een auto levert u meer op dan aan een dealer of een garage. Maar: hoe verkoopt u een auto? Alles begint met een waardebepaling, zodat u weet wat een redelijke vraagprijs is.

  Hierbij is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de dagwaarde en de inruilwaarde. Een waardebepaling op basis van dagwaarde betekent dat u vast stelt hoeveel de auto waard is op de dag dat u dit zich afvraagt. In het geval van inruilwaarde gaat het om het bedrag dat van belang is voor een dealer of handelaar. Deze zal echter niet de dagwaarde willen betalen. Uw voormalige auto kan dan immers niet meer met winst worden doorverkocht. Wie wil inruilen, doet er goed aan om eerst een waardecheck te doen, zodat u een betere onderhandelingspositie hebt. Op verschillende websites kunt u terecht voor de bepaling van de dagwaarde en inruilwaarde.

  De ANWB Koerslijst

  De eerste stap voor de waardebepaling van een auto is door te kijken naar soortgelijke automodellen op verkoopsites. Kijk daarna op de Koerslijst van de ANWB, zeker als u een auto tot 15 jaar oud heeft. Waardebepaling kan lastig zijn als u een ingevoerde auto heeft. Ook kan het problematisch zijn als u een bestelauto met een grijs kenteken heeft. De online waardebepaling is een combi van kentekengegevens en de kilometerstand.

  Bij het gebruik van de ANWB Koerslijst is de waardebepaling van uw auto per situatie weergegeven. Relevant hierbij is de dagwaarde, de vervangingswaarde in geval van een total loss-aanrijding. Daarnaast geeft deze site een richtprijs aan in het geval van koop of verkoop van de auto. Een richtprijs ligt altijd hoger als u de auto zou kopen bij een Bovag-garage of een (merk)dealer. Het best kunt u de meeneemprijs betalen. U krijgt dan geen garantie en het is echter alleen mogelijk als u geen auto wilt inruilen. Door het lagere risico is dit voordeliger.

  Het meest profitabel is het natuurlijk altijd als u zelf uw auto verkoopt. Een garage geeft u gemiddeld tien procent minder voor een auto. Het zou dan logisch zijn dat iedereen zijn auto maar aan een particulier zou verkopen, maar dit heeft nadelen. Zo heeft u de rompslomp van de auto te koop zetten, de testritten, het onderhandelen, etcetera. Bovendien lopen de kosten van de belasting en verzekering gewoon door in de periode dat de auto nog niet verkocht is. Een voor de hand liggende aanpak kan zijn om het bijvoorbeeld zelf twee maanden te proberen, en bij geen succes dan alsnog in te ruilen.

  Uw auto laten taxeren

  Er zijn diverse taxatie-sites om de waarde van uw auto te laten bepalen. Sommige werken met een rekentool en geven binnen een seconde een antwoord, deze worden niet altijd als betrouwbaar ervaren. Websites die er later op terug komen geven u vaak een eerlijker weergave van zaken.

  Een aanrader kan zijn als een taxatiewebsite een autoveiling erbij haalt. Dit is immers kosteloos en er zijn diverse autobedrijven aangemeld, die allen kunnen gaan bieden. De verkoop van uw auto gaat in dat geval niet alleen snel maar ook makkelijk en tegen een vaste prijs. Het bod dat u dan ontvangt is de echte verkoopprijs waarvoor u de auto meteen weer kunt verkopen. Op deze manier heeft u uw auto gratis kunnen laten taxeren omdat verkopen niet verplicht is en u niet aan kosten vastzit.

  Verkoop uw auto of vrachtwagen

  Hoe werkt het?