8.3 van 10
 • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
 • Bel 085 401 62 21

  Marge auto verkopen: de regels in 2017

  06-07-2017

  Veel ondernemers hebben vragen en twijfels over hoe je marge auto verkopen moet. Daarom leggen we u hier alles uit over de mogelijkheden, rechten en plichten bij een marge auto verkopen. Ook komen de nieuwe regels in 2017 van de Belastingdienst aan bod.

  Wat is een marge auto?

   Marge auto verkopen: de regels in 2017

  Volgens de Belastingdienst zijn margegoederen “gebruikte goederen die u hebt ingekocht zonder BTW”. In het geval van auto’s kunnen we hierbij twee soorten onderscheiden: marge auto’s en BTW auto’s. Voor ondernemingen is op een marge auto dus geen BTW-aftrek mogelijk, wat een aanzienlijk  kan schelen in de kosten. Iedereen die BTW-plichtig is heeft bij een BTW auto de mogelijkheid de BTW terug te vorderen na de aankoop van de auto. Bij een marge auto is dat al eens gedaan en daardoor niet meer mogelijk.

  Als een particulier een nieuwe auto koopt is dit automatisch een marge auto. Als hij een tweedehands auto koopt (marge of BTW) wordt ook deze vanzelf een marge auto. Als een particulier een tweedehands BTW auto koopt en deze opnieuw verkoopt, wordt het een marge auto.  Wie geen ondernemer is, de auto dus niet koopt op naam van een bedrijf en dus niet BTW-plichtig is, rijdt dus altijd in een marge auto.

  Wie op zakelijke basis een nieuwe auto koopt en daarop BTW terugvordert, heeft automatisch een BTW auto. Als een ondernemer een keus maakt voor een tweedehands model, moet hij erop letten dat dit een BTW-auto is. Een aanrader om u te richten op voormalige BTW lease-auto’s. Deze zijn immers bedrijfsmatig gebruikt en BTW-verrekening is daardoor gewoon mogelijk.

  Auto met grijs kenteken

  Een BTW auto wordt door ondernemers vaak gebruikt als een auto met ‘grijs kenteken’. Dit betekent dat iemand ‘grijs rijdt’ door een auto op naam van een bedrijf te zetten en geblindeerde zijruiten heeft en er geen achterbank aanwezig is. Zodra een ‘grijze auto’ wordt verkocht aan een andere ondernemer, kan deze de BTW na de aankoop terugvragen. Als een grijze auto vanwege een verkoop wordt ‘teruggezet’ naar marge dan kan hij niet achteraf weer een BTW-model worden; eenmaal eruit is voor altijd eruit.

  Vanzelfsprekend zal een ondernemer altijd een BTW-auto willen kopen. Als hij echter een gebruikt model aanschaft, zal dit meestal een marge auto zijn. Vaak weten ondernemers niet dat in zo’n geval mag worden afgeweken van de margewetgeving en de auto als BTW auto mag worden verkocht. Hierdoor kan een verkoper een onder de margeregeling ingekochte auto aantrekkelijk maken voor een ondernemer. Het voordeel voor de ondernemer die een occasion wil kopen is dat hij veel meer keuze heeft. Elke auto kan dan immers als BTW auto worden gekocht. Beide partijen hebben hier dus voordeel aan.

  Regels van de belastingdienst voor marge auto’s in 2017

  Wie de margeregeling toepast, kan BTW berekenen over het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Dit kan bij een marge auto op twee manieren:

  1. De BTW per auto berekenen en de verkopen goed bijhouden in de administratie
  2. De BTW over de gehele winstmarge berekenen over één aangifteperiode, wat ook wel de globalisatiemethode wordt genoemd.

  Over deze twee methodes stelt de Belastingdienst drie administratieve eisen:

  1. Er moet in uw bedrijfsadministratie een strikte scheiding zijn tussen een marge product en de andere goederen
  2. U plaatst bij het verkopen van een marge auto geen BTW-vermelding op de factuur
  3. Bij een bedrag van boven de € 500 dient u in tweevoud een inkoopverklaring op te maken

  Wanneer is aftrek van BTW toegestaan?

  Wie een bedrijfsauto of personenauto heeft opgenomen in het bedrijfsvermogen kan BTW aftrekken voor de aankoop, het onderhoud en gebruik door zowel uzelf als uw personeel. Wanneer is BTW-aftrek toegestaan?

  • BTW-aftrek is toegestaan als er een sluitende kilometeradministratie kan worden aangetoond. Op de site van de Belastingdienst vindt u een handige rekentool voor BTW-berekening over uw privégebruik.
  • Wie geen kilometeradministratie heeft moet de BTW voor privégebruik vaststellen op 2,7% van de catalogusprijs van de auto.
  • Bij een marge auto of een auto die u van een particulier kocht moet u in plaats van het bovengenoemde 2,7% het percentage van 1,5% aanhouden.

  Omdat de wetgeving rondom de marge auto niet voor iedereen even gemakkelijk is, kan het raadzaam zijn om bij vragen contact op te nemen met de Belastingtelefoon of anders het Belastingdienst Landelijk Coördinatiecentrum Auto in Almelo.

  Verkoop uw auto of vrachtwagen

  Hoe werkt het?