8.3 van 10
 • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
 • Bel 085 401 62 21

  Nederland telt meer dan acht miljoen personenauto’s

  27-06-2016

  In januari werd de magische grens van acht miljoen auto’s in ons land verbroken, met het cijfer van 8,1 miljoen. Dit aantal is in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Ter vergelijking: in april 2016 waren er precies één miljoen meer dan in 2007. In dat jaar startte de economische crisiss die nu zo’n beetje ten einde is, maar desondanks groeide het Nederlandse wagenpark in die periode dus met de reeds genoemde één miljoen. Deze getalleen komen voort uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Het CBS zegt in de bijbehorende analyse dat de toename van het autoaantal vooral is toe te schrijven aan de leeftijdscategorie van 65-plus. Op zich niet zo verwonderlijk, want deze leeftijdscategorie van ‘baby boomers’ heeft ondanks de relatief lage AOW vrij veel te besteden.

  Autobezit onder de dertig afgenomen

  Bij de jongere mensen, in de categorie van achttien tot en met dertig jaar, is juist een afname van het autobezit waarneembaar. De oorzaak hiervan is dat ze tegenwoordig vaker andere financiёle prioriteiten in deze categorie stellen en langer bij hun ouders blijven wonen, waardoor ze dan vaak de beschikking tot een auto hebben.

  Ook het wagenpark in Nederland wordt steeds ouder. Meer dan de helft van de personenauto’s in negen jaar of ouder, terwijl dit cijfer tien jaar geleden nog op 37 procent lag. Het CBS stelt dat de gemiddelde leeftijd van een auto in ons land de afgelopen tien jaar steeg van 8,4 naar 10,2 jaar. De hoeveelheid auto’s die ouder dan vijftien jaar is schoot in die periode van elf naar twintig procent. Door de relatief hoge leeftijd is het nu al merkbaar, maar zeker in de komende jaren, dat er steeds meer auto’s ter vervanging zullen worden aangekocht.

  Stijging van het aantal hybride en elektrische auto’s

  De verhouding tussen benzine- en dieselauto’s bleef de afgelopen jaren gelijk, maar zoals viel te verwachten was er een stijging in het aanbod van hybride en elektrische auto’s. De hoeveelheid nieuwe auto’s (vanaf het jaartal 2013) daalde van twintig tot zestien procent. De auto’s die niet meer de weg opgaan worden geёxporteerd bij een gemiddelde leeftijd van twaalf jaar, of worden afgevoerd naar de autosloper op een gemiddelde leeftijd van achttien jaar.

  Een oorzaak van een mogelijke daling zou de ontwikkeling van de ‘deeleconomie’ kunnen betekenen; het al dan niet georganiseerd delen van auto’s, een trend die vooral in trek is bij mensen die zijn begaan met het milieu of een smallere beurs hebben.

   

  Verkoop uw auto of vrachtwagen

  Hoe werkt het?