8.3 van 10
 • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
 • Bel 085 401 62 21

  Oplichters gebruiken Rabo-app om auto’s te stelen

  22-07-2016

  Sinds de grote Nederlandse banken zo’n tien jaar geleden hun eerste stappen op het digitale pad hebben gezet, is er voor de consument een verhoogde kans op oplichting. In de loop der jaren werden alle digitale bankprocessen steeds beter en verfijnder, maar tegelijkertijd wisten criminelen ook steeds beter de digitale paden te bewandelen. Elk jaar duikt er wel weer een nieuwe briljante truc op waarmee het dievengilde de goedwillende bankondernemingen te slim af is.

  De laatste ontwikkeling op het gebied van oplichting bij bankzaken is ditmaal bij de Rabobank en mensen die te goeder trouw bijvoorbeeld een tweedehands auto willen afrekenen met de Rabo-app. De politie heeft deze maand een waarschuwing afgegeven voor iedereen die een transactie met hoge bedragen wil verrichten middels de Rabo-app.

  Rabo-app geeft minutenlang aan dat de transactie klopt

  In het geval van tweedehands auto’s werkt het zo dat een autokoper die wil frauderen misbruik maakt van het feit dat de app van de Rabobank na het invoeren van het aankoopbedrag enkele minuten lang aangeeft dat de overboeking van het geld in behandeling is. Als verkoper denk je dan natuurlijk dat alles in kannen en kruiken is, maar enige tijd nadat de nieuwe auto-eigenaar is weggereden blijkt na een extra controle dan opeens dat de koper onvoldoende saldo had en er nul cent van het bedrag is overgemaakt op de rekening. De autodief kon er door het opgeven van valse gegevens met de auto vandoor gaan.

  De app van de Rabobank heeft als ontwikkelfout dat de koper minutenlang kan blijven volhouden dat een transactie verricht is, want ook in het geval van onvoldoende saldo blijft de app aangeven dat het proces in behandeling is. In de afgelopen weken is deze handeling volgens de politie een nog onbekend aantal malen voorgekomen, ondermeer in Almere en Woerden en volgens de politie door  groepsgewijs georganiseerde criminelen in de vorm van een bende.

  Ook bij Marktplaats is de oplichting opgevallen

  Ook de leiding van een verkoopsite als marktplaats is hiermee naar buiten gekomen, na melding van verkopers van tweedehands auto’s. Volgens de politie zeggen autodieven structureel dat ze het geld reeds contant hebben betaald, als ze worden geconfronteerd met hun financiële afhandeling door de politie.

  De politie geeft nu het advies aan verkopers van tweedehands auto’s om deze voortaan contant af te rekenen om dit soort fraudegevallen tegen te kunnen gaan. Ook kan een oplossing zijn dat de verkopende partij zelf ook een Rabobank-rekening gebruikt, want op die manier is het namelijk gelijktijdig aan de overmaakhandeling te zien dat het juiste bedrag wordt overgemaakt.

  Verkoop uw auto of vrachtwagen

  Hoe werkt het?