8.3 van 10
 • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
 • Bel 085 401 62 21

  Spitsstrook vaker open om meer boetes te kunnen innen?

  02-10-2015

  De spitsstrook is een relatief nieuw fenomeen op de Nederlandse snelwegen. Het is een extra strook snelweg, die geopend wordt tijdens drukke periodes. Het idee is dat deze extra beschikbare strook files tegengaat, omdat het verder over meer rijbanen verdeeld kan worden. U kunt op de borden boven de weg zien of de spitsstrook geopend is.

  Vaak verminderde maximumsnelheid bij open spitsstroken

  De spitsstroken zullen vooral geopend zijn als het druk is. Omdat het dan zo druk is, wordt tijdens openingstijden van de spitsstrook de snelheid vaak verlaagd. Let u op de borden boven de weg, want de snelheid die hierop wordt aangegeven heeft voorrang op de snelheid die op de gewone borden en de hectometerpaaltjes staat vermeld. De borden zijn duidelijk zichtbaar, maar toch zien sommige mensen dit helaas over het hoofd. Aangezien er bij spitsstroken ook vaak op snelheid gecontroleerd wordt, kan dit een dure vergissing zijn. Rijdt u gewoon 100, omdat dat op de gewone borden staat, maar staat op de borden boven de weg 80 aangegeven mag en er vindt controle plaats, dan gaat u dit voelen in uw portemonnee. Er worden tijdens openingstijden van spitsstroken ook veel meer snelheidsboetes via flitspalen uitgeschreven dan gemiddeld genomen op andere tijden.

  De VVD denkt een bewust verband te kunnen zien tussen spitsstroken die steeds langer opengesteld worden, en het feit dat meer boetes zorgen voor meer inkomsten. Zij gaan hierover Kamervragen stellen.

  Steeds vaker de spitsstrook open, gebeurt dit bewust?

  De VVD kan met recht de partij van de automobilist genoemd worden. Zij hebben er mede voor gezorgd dat u op veel plekken 130 mag rijden en zij leggen graag meer asfalt aan, dit bevordert de mobiliteit en is daarmee goed voor de economie, zo wordt geredeneerd.

  Ook nu komen zij met Kamervragen. Ze merken dat spitsstroken steeds vaker opengesteld worden, ook als het helemaal niet druk is. De maximumsnelheid gaat dan vaak omlaag, omdat dit gebruikelijk is bij het openstellen van spitsstroken, maar in rustige periodes is dit vanuit veiligheidsopzicht niet echt nodig. Wel vinden er dan meer snelheidsovertredingen plaats, omdat niet iedereen de vermindering van de maximumsnelheid bewust registreert, zeker niet als het zo rustig is dat flink doorrijden prima mogelijk is.

  De VVD wil graag weten of het steeds vaker openstellen van de spitsstroken, ook als dat niet nodig is, bewust gebeurt om meer boetes te kunnen innen, om zo de staatskas te kunnen spekken. Wij zijn ook benieuwd wat het antwoord zal zijn op die vragen, en of hier misschien iets aan gedaan kan worden. Wellicht zou het mogelijk kunnen zijn om in rustiger periodes de spitsstrook wel open te stellen, maar de normale maximumsnelheid te kunnen handhaven. Mochten er zich rond dit punt nieuwe ontwikkelingen voordoen die de moeite waard zijn om te vermelden, dan houden wij u op de hoogte.

  Bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/34208/spitsstroken-worden-gebruikt-als-boetefuik

  Verkoop uw auto of vrachtwagen

  Hoe werkt het?