8.3 van 10
  • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
  • Bel 085 401 62 21

    Voorkom te hard rijden

    05-02-2016

    Elke automobilist rijdt wel eens een keer te hard. Er kunnen altijd van die onbewaakte momenten zijn dat het gaspedaal net iets te ver wordt ingetrapt. Niet geheel ontoevallig staat op zulke plekken nou net flitsapparatuur… En met een kloksgewijze in plaats van een digitale snelheidsmeter ziet u niet exact welke snelheid u op een kort afgemeten moment behaalt. Al met al kunnen we stellen dat automobilisten die te hard rijden, dit ongemerkt doen.

    Om te hard rijden in de bebouwde kom tegen te gaan, is het ministerie van Infrastructuur & Milieu de campagne ‘snelheidsweter’ begonnen. Hiermee wil de overheid zien te bereiken dat automobilisten zich beter bewust worden van hun snelheidsgedrag en van het maximale aantal kilometers per uur dat ze op een traject mogen rijden. De insteek is: “Een snelheidsweter kent zijn snelheid beter.” In het kader van deze campagne zijn er radio- en tv-spotjes, borden langs wegen en is er online activiteit.

    Hoeveelheid ‘snelheidsduivels’ is percentueel toegenomen

    De campagne van het ministerie is ook aangewakkerd door de laatste onderzoeksgegevens. Het is immers zo dat de afgelopen jaren het aantal mensen dat heeft aangegeven zich in de bebouwde kom aan de snelheid te houden is gedaald van 86 procent in 2010 en 79 procent in 2014 in het geval van 50 km-wegen. Voor dertig km-wegen is de toename over dezelfde periode zelfs toegenomen met 12 procent. We kunnen spreken van een geslaagde campagne, want het bereik is gemeten op 93 procent en de gemiddelde waardering van de testpopulatie is een 7,9.

    Vooral in de bebouwde kom kan het gevaarlijk zijn om harder te rijden dan de wettelijke snelheid voorschrijft, ook als het maar een heel klein beetje te hard is. De regels zijn er immers niet voor niks. Automobilisten komen in de bebouwde kom relatief snel in onverwachte situaties terecht, en hebben als weggebruiker ook vaker te maken met kwetsbare andere deelnemers in het verkeer, zoals fietsers, kinderen en oude mensen.

    Technologie voor in de auto om vaart te minderen

    Het is dan ook niet voor niets dat de politie extra streng is in de bebouwde kom. Een bekeuring kan aardig in de cijfers lopen, zoals u ongetwijfeld allemaal wel weet als er weer zo’n leuke envelop van het Centraal Justitieel Incassobureau op uw deurmat valt. De regel is: hoe gevaarlijker de overtreding, hoe hoger de boete.

    Wie vaker dan gebruikelijk op de snelheidsmeter kijkt, kan al menig overtreding voorkomen. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ook handige technische snufjes om de bestuurder te helpen te snel te rijden. Zo kwam Ford bijvoorbeeld met de ‘Intelligent Speed Limiter’. Dit vernuftige systeem ziet verkeersborden die de automobilist over het hoofd heeft gezien en past vervolgens meteen de snelheid hier op aan. Dit gebeurt niet door het activeren van de remmen, maar door een volledig elektronisch een reactie te geven op de toevoer van de brandstof naar de motor. Deze vinding helpt schade en snelheidsboeters te voorkomen, neemt stress weg en het belangrijkste: minder slachtoffers.

     

    Verkoop uw auto of vrachtwagen

    Hoe werkt het?