8.3 van 10
 • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
 • Bel 085 401 62 21

  Wanneer moet ik mijn auto verkopen?

  23-08-2017

  Is het tijd om je auto te verkopen? Maar wanneer moet ik mijn auto verkopen? Je auto wegdoen omdat je hem weinig gebruikt voor alleen boodschappen doen? Of is de auto noodzakelijk voor het woonwerkverkeer of je kinderen? Heeft jouw auto je altijd een prima dienst bewezen of was hij duur in verbruik en reparaties? Via de koerslijst op de website van de ANWB kun je heel makkelijk de dagwaarde van je auto zien. Omdat er veel redenen kunnen zijn om je auto wel of niet te verkopen raden we je aan dit blog te lezen met tips wanneer je auto te verkopen.

   Wanneer moet ik mijn auto verkopen?

  Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of en wanneer je je auto moet verkopen en inruilen of juist behouden. Voor elke automobilist is het een afweging tussen behoeftes en een rekensom. Een nieuwe auto kopen is natuurlijk een leuk vooruitzicht, maar vraag je eerst eens goed af wat er allemaal mis is met de auto die je nu hebt. Of het tijd is voor je auto verkopen hangt vaak af van deze zaken, ga ze voor jezelf na:

  1. De staat van onderhoud van de auto.
  2. Het brandstofverbruik en de vaste lasten.
  3. Is een auto logisch in jouw persoonlijke situatie, gelet op werk, familie, budget, enzovoorts.
  4. Wat is de huidige marktwaarde van jouw auto qua merk, type en bouwjaar op zowel de Nederlandse markt als bij verkoop in een ander land?

  Vijf voordelen van het behouden van je huidige auto

  Doorrijden of inruilen? De auto oprijden of vervangen? We geven je vijf goede tips om je beslissing voor het behouden van je auto makkelijker te maken.

  1. Financieel gezien ligt het voor de hand om lang door te rijden met een goed onderhouden auto. In dat geval is de jaarlijkse afschrijving zo laag dat het onmogelijk is om voordeliger te rijden in een zuinige nieuwe auto die per jaar een hogere afschrijving heeft.
  2. Als je weinig klachten hebt over jouw auto op leeftijd kun je er natuurlijk gerust in blijven doorrijden, zolang er bijvoorbeeld maar niet ineens een dure reparatie komt. Als mensen de keuze maken voor een nieuwe auto komt dat meestal door een verandering van situatie. Redenen om je huidige auto te houden kunnen dan zijn:
  • Door een nieuwe baan moet je opeens ver reizen.
  • Door een nieuwe baan kom je dichter bij huis te werken.
  • Door gezinsuitbreiding is opeens een grotere auto nodig.
  • Je vindt het wel eens een keer tijd worden een nieuwe auto te kopen.

  Het voordeel van de vier situaties hierboven is dat je dan altijd in alle rust een geschikte auto met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding kunt uitzoeken. Anders wordt het als je opeens te horen krijgt dat je auto niet meer door de APK komt, of er een peperdure reparatie noodzakelijk is. In dergelijke gevallen moet je snel beslissen 0m een auto te kopen, waardoor je al snel te veel betaalt of door de haast een auto neemt die je eigenlijk niet had willen hebben.

  1. Bepaal nauwkeurig het precieze maandelijks of jaarlijks verbruik van je auto en bedenk een verwachting hoe lang je tegen deze kosten en dit verbruik ermee kan blijven rijden. Stel dat het drie jaar is, wat is dan tegen die tijd je inschatting van de waarde van de auto? Deze rekensom kan jou mogelijk voordeel bieden.
  2. Je kan je huidige auto volledig op rijden en er daardoor misschien nog heel lang mee doen. Bedenk wel dat sommige functies kunnen uitvallen, wat voor ergernis of zelfs onveilige situaties kan zorgen.
  3. Een nieuwe auto kost natuurlijk een aardige som geld, de vraag is of je voldoende budget hebt. Misschien geeft een eenmalige grote onderhoudsbeurt je reden om nog een paar jaar met je auto door te gaan.

  Drie voordelen van het verkopen van je auto

  Als je een goede afweging maakt qua dagwaarde, reparatieverwachting en persoonlijke behoefte, kan het verkopen van je auto verschillende voordelen hebben.

  1. Een auto verkopen kan op diverse manieren, die allemaal zo hun voordelen kunnen hebben. De meest gangbare manieren voor autoverkoop zijn:
  • Advertentiesites als Marktplaats of AutoScout24.
  • Een opkoper, dealer of garage.
  • Een autoverkoopservice inschakelen.
  • Auto exporteren omdat in andere landen de opbrengst vaak hoger is, er gunstiger regels gelden en er vraag kan zijn naar oudere incourante (diesel)modellen.
  1. Elke hierboven genoemde methode voor auto verkopen kan voordelen hebben, afhankelijk van wat je wensen zijn qua opbrengst, verkoopsnelheid, heb je snel geld nodig of kun je wachten totdat er een gunstige verkoop kan plaatsvinden. Een voordeel van het verkopen van je oude auto kan zijn dat je kunt profiteren van de gunstige voorwaarden of kenmerken van bijvoorbeeld elektrisch rijden of private lease.
  2. De aanschaf van een nieuwe auto zal vaak leiden tot meer comfort en rijplezier. Nog belangrijker zal het kostenaspect zijn: hij zal ongetwijfeld zuiniger rijden en hoeft door de jonge leeftijd minder snel voor reparaties naar de garage. De meeste autotypes hebben pas na vier jaar hun eerste APK-verplichting, dus die kostenpost valt weg.

  Verkoop uw auto of vrachtwagen

  Hoe werkt het?