8.3 van 10
  • 910
29 beoordelingen
Direct een bod 085 401 62 21
  • Bel 085 401 62 21

    Voor- en nadelen van uw auto als onderpand

    12-12-2016

    Op veel plekken is het de laatste jaren mogelijk om een nieuw soort lening af te sluiten, waarbij uw auto het onderpand is. Zeker als u krap bij kas zit is zo’n lening een goede oplossing. U kunt dan immers snel geld lenen en de auto wordt dan het tijdelijk onderpand. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van uw auto als onderpand?
    Door een auto voor een beperkte tijd te verpanden kunt u een aardige lening afsluiten. Het geeft u even wat financiële speelruimte, zodat u de lopende schulden even snel kunt aflossen of alsnog op vakantie kunt. Toch kent zo’n onderpandregeling voordelen en nadelen. Een in het oog springend voordeel is dat de verstrekker van het krediet in dit geval geen toetsing doet bij de BKR (Bureau Krediet Registratie), en daardoor dus niet een lening kan weigeren op grond van uw eerdere financiële handel en wandel. Het opvallendste nadeel is natuurlijk dat u in de periode van verpanding niet over uw auto kunt beschikken, wat voor sommige mensen erg lastig kan zijn.

    Voordeel: direct geld in handen en geen BKR-toetsing

    Wie een krediet wil afsluiten met de eigen auto als onderpand, krijgt een contract waarin onder meer staat opgenomen welke stappen u moet zetten om de auto weer terug in uw bezit te krijgen. In feite is een lening met een auto als onderpand geen lening te noemen, omdat het een verkoop betreft waarbij u het recht heeft om het verkochte eigendom op termijn weer terug te kopen van de verpander.

    Omdat een lening met als onderpand een auto formeel niet als een lening wordt beschouwd, kan er geen maximale wettelijke rente over worden berekend. Als eigenaar van de auto verkoopt u voor circa zestig procent van de waarde het voertuig aan de pandjesbaas, een bedrag wat u dan per direct in handen heeft en waar geen enkele controle door derden over wordt uitgevoerd.

    Nadeel: pandjesbaas rekent kosten voor stalling en verzekering

    Wel ontvangt u een contract waarin is opgenomen dat u het voertuig weer kunt terugkopen voor hetzelfde bedrag plus de kosten die de pandjesbaas moet maken, zoals de verzekering en de stalling. Dit betekent een vermeerdering van het bedrag van vijf à tien procent. De kosten van stalling worden berekend voor elke maand dat u de auto nog niet heeft teruggekocht. Op jaarbasis komt dit neer op een percentage van 60 tot 120 procent. Als u om wat voor reden dan ook niet in staat bent om het voertuig terug te kopen van de pandjesbaas, dan wordt hij de eigenaar.

    Een nadeel is vanzelfsprekend dat u spijt kunt krijgen van de transactie. Vooral bij ondernemers is het in de praktijk zo dat ze een tweede of overtollige auto verpanden. Bedenk dus wat u (tijdelijk) van de hand doet.

    Verkoop uw auto of vrachtwagen

    Hoe werkt het?